29 Mac 2011

Aku Dia & Cinta : Porridge untuk Zaheen

sunday nite, 27 march 2011

gigih tau sebelum masuk tidur aku suh laki aku pi selongkar hadiah lucky draw slow cooker dapat taim annual dinner tahun 2007.

malam tu gak gigih aku sediakan menu ni :

BUBUR KAROT + IKAN BILIS

satu penutup botol susu beras

suku penutul botol susu carot

5-6 ekor ikan bilis

air masak satu mangkok.

on switch.

aku tidur. esok bangun pagi..jeng jeng dah masak dekat setengah periuk!!!

angkut slow cooker pi rumah MIL..

sambung panaskan kat sana..

kul 12pm, laki aku mak dia :

"mak, zaheen makan ka bubur dia"

"mak suapkan kat dia, jam..dia buat muka! mak suap lagi, dia buat macam nak muntah. kali ke tiga mak suap, dia menangis2 tak mo. mak tak sampai hati, mak terus bancuh biskut farley, bagi dia makan...terus senyap"

itu ler laporan laki aku...

ok ok ok..jangan sentap. mungkin sukatan bubur tak betul kot (ayat sedapkan ati sendiri)..

takpe...boleh cuba lagi aku sampai SUCCESS

POST MORTEM RECIPE - kot nak campur ikan bilis dalam bubur bayi - makesure goreng tanpa minyak sampai garing then kisar/tumbuk halus. masa baby nak mamam tu, letak stu camca kecik ikan bilis kisar halus tu dalam bubur bayi. so that rasa bubur tu lagi UUUMMMMPPHHH berbanding ko lebur je ikan bilis tu sekor2 dalam bubur..akan mendatangkan bau hanyir!


Monday, 28 March 2011

terai resepi lain lak.

3 scoop beras (aku guna scoop susu tu hah)

2 slices besor keledek

1 kotak kecik kismis hitam

air masak 4oz.

on switch, pi masuk tidur.

esok pagi bangun, bubur dah masak!

laporan mil -> ari ni zaheen makan licin!!!

"hah, baru hang tau..awat, hang ingat mama hang tak pandai masak kot!!!" hahaha


Tuesday nite - yakni malam ni..

mil kata esok bagi nestum je.

tak bleh bagi makanan sedap ari2 nanti dia takmo susu...

err logik ka?

takpe, aku ingat sat lagi aku nak buat puree carrot + corn.

esok soh mil campur dgn nestum brown rice tu..


"err baby, mama will always try to find time cook best2 for you!"

love,


futnot : laporan mil bukanlah merujuk kepada kepakaran ke apa..tapi lebih merujuk kepada self-esteem...al maklum, aku part masak amatlah FAIL!huhu


4 ulasan:

zealvia berkata...

errrrrrr....kak lis kalo kita baru kenalkan makanan baru kat baby bukan kena test dlm 3-4 hari makanan yg sama ke? takot allergick....eheh!

zealvia berkata...

lagi satu...sekotak kismis..mak ai..takmaneh ke kak lis oi!!!

cinta_north2south berkata...

bukan sekotak besar la. kan kimis sunmaid tu ada mini2 kotak tu. rasanya sekotak kecik tu tak sampai 10gm kot... lagi satu, sunmaid kismis ni lowest sugar among other kismis brand in market huhuhu

Ummi Salsabila berkata...

menarik resepi ini..boleh try untuk my bby ;p

CN2S SHOPPE