12 Ogos 2010

Aku Dia & Cinta : Poor My Little Zaheen

aku ada biter tak best tentang zaheen...
zaheen aku Jaundice dari sejak lahir
sampai la ni tak turun2 lagi..
masa lahir, memang ada jaundice..
tapi jenis mild je
so doctor pun tak letak bawah photo la..
tapi masuk hari ke 3 (doctor cam tau2 je aku nak discharge hari ke 4 tu), dia kata baby zaheen aku punya jaundice reading quite high. Yakni sebanyak 280.
Terkojot beruk la aku...
maka aku dan suami tak kisah la zaheen kena stay another one nite kat spital.
aku dah boleh balik dah.
lagi setengah jam nak balik hospital tu, jaundice zaheen turun ke 121...
ealier doctor tu cakap kalau turun below 200 boleh bawak zaheen balik..
tapi doctor reluctant nak bagi dia balik sbb takut jaundice tu naik balik.
so aku redha je la...ye la kot aku bawak balik rumah karang, apa2 hal jadik..mau menyesal seumur hidup lak...
the next day after discharged Zaheen from hospital which was on 8 August, Zaheen ok je.
9 aug - nurse spital kerajaan da tang rumah - cakap zaheen aku punya jaundice macam teruk sket.. dorang advise aku kerap breastfeed baby zaheen.
10 Aug - Nurse gomen datang lagi. Depa cakap, jaundice zaheen macam makin naik. Dia suh pi klinik la tu jugak. Ok fine. aku pg. Sangat terkejut bila jaundice reading zaheen goes up to 187 dari 121 since he was discharged from spital.
11 Aug - as usual, ari ni aku bawak zaheen pi klinik check darah lagi. hari ni even worse. jaundice zaheen naik lagi. 194 pulak.
Aku really buntu.
Suami pun sama. Tapi aku tgk dia cool je sbb dia dok cakap kat aku, yang Zaheen should be fine, sbb orang lain lagi teruk. Aku tak kisah pasal orang lain (buat masa ni), but most important rite now is my Baby Zaheen. Malam2 tidur pun tak lena. Takut anything happen to zaheen walhal dia tak de masalah lain selain jaundice (aku je yang over takut)..
Aku ingatkan jaundice ni simple je. tapi bila jadik kat anak sendiri, perh...air mata keluar kalau boleh takung boleh buat toner!
Dear friends, yang selalu singgah ke blog ni..ada cadangan apa2 tak untuk kurangkan jaundice my baby zaheen?
Terima kasih. Salam Ramadhan.

7 ulasan:

Sitisifir10 berkata...

akak minum banyak2 yek...susukan zaheen banyak2...some more, jgn terlalu 'over takut' as u said sbb naluri kita ada ubatnya...insya ALLAH zaheen akan sihat very soon

azian abdullah berkata...

yer ke kak lis? hmm..saya pun takde pengalaman. tapi dulu ada kawan bagi minum susu kambing ms anak dia jaundis. tapi sikit jer. jgn bg banyak. sebab panas. but, i still think that mommy's milk is the best. so, dont give up kak lis. bf him okey.semoga baby zaheen cepat sembuh.

Ina Hashim berkata...

beli herba mandian 'mutiara' untuk baby kuning kat kedai cina sinseh...mandikan baby dengan herba tuh

makcikrehan berkata...

i takde pengalaman baby kena jaundice sis, tapi my MIL still insist suh jemur kat mentari pagi every morning - during their first 2 weeks. dont worry sis, evthing insyaAllah will be fine. ikut jer nasihat2 yang depa bagi kat atas tu. hehe.

Zaza berkata...

salam sis..ank sy hr ke5 lahir baru kena jaundice.terus tinggi pulak tu..370..p klinik cek klinik soh p spital terus..doc kt spital daerah ckp ank sy kena buat blood transfer.hanya Allah saja yg tau cmne perasaan sy mase tu.blood transfer risikonye sgt la tinggi.tp sy xterus setuju.sy ke spital besar pulak.kt sana memng ramai doc pakar n doc sana pn ckp bende yg sme n kami terpaksa jugak tandatangan tuk buat blood transfer tu.tp Alhamdulillah dlm 2-3 jam pastu reading jaundice dh turun sket..2-3 jm lg turun lg..n doc ckp xpayah buat blood transfer.smpai la reading turun bwah 200.doc bg balik.xabis kt ctu.balik umah jaundice stil ade.dh lbih dr 2 weeks doc ckp ank sy dh kene prolong jaundice.kena buat blood test sume2.sy teruskn bf.ank sy kuat bf.pelik jugak kn npe xilang lg jaundice pdahal ank kuat bf.pastu my MIL tny pndpt kwn die doc pakar kanak2 from USM K.Kerian.doc tu suggest sy bg FM tuk tempoh 48jm.kalo org lain yg ckp memng sy x bg la.tp ni Prof.Zabidi memng pakar kanak2 yg hebat yg suggest.sy ikut jugak la.dan alhamdulillah dgn izin NYA..jaundice ank sy terus turun..dan turun..tp amik mase jugak la..smpai sebulan kot ank sye jaundice.btw lpas 48jm bg FM Prof.zabidi soh sy cont BF cm bese...itu la cerita sy....maap terpanjang lebar pulak kt sini..huhuhu..sy rase kalo bukn prolong jaundice(more than 2weeks) sis xperlu risau sgt..terus bf kerap2..

oren berkata...

u boleh minum susu kambing..tak yah bg kat baby direct..bb kan bf, so, dia akan dpt khasiat itu dr ibunya..

susu kambing di pasaran- higoat, mmg takde rasa hanyir..sedap pun sedap..

another petua, bagi minum sikit air rebusan bendi..rebus sebijik bendi yg dipotong supaya air lendirnya keluar..agak2 jek rebus..then bagi minum dlm 0.5ml pd baby..

teruskan bf..yakin pada Allah, doa byk2..

ps: baru jengah blog u n baru tahu dh bersalin..congrats anyway..

cinta_north2south berkata...

salam semua, terima kasih pada cadangan2 yang diberikan. Appreciate sangat2. Setakat ni, kami suami isteri dah cuba bagi air sengkuang cina, susu kambing dan mandikan zaheen dgn ubat sengsei beli katkedai cina. Harap2 Jaundice zaheen reda soon... terima kasih!

CN2S SHOPPE