18 Mac 2013

Aku Dia & Cinta : Lunch today, 18 March 2013

Salam semua.

hari ni tuan blog adalah kurang sihat. sakit kepala sket. bila badan pun tak sihat, menu pun yang singkat2 je...

Hari ni masak Gulai Ikan Tempoyak.

Resepi : Sumbangan Norzailina Nordin

Bahan2 :
4-5 keping ikan patin ~ aku guna ikan cencaru. sbb T-rex dan anak menakan aku x makan ikan patin..
500 ml air
2 camb tempoyak
daun kesom ~ x letak. replace dgn bunga kantan
garam dan gula secukup rasa
santan RM3<- ai="" ni="" p="" tambah..="">

Bahan Kisar
3-4bj cili merah
7-8 biji cili padi
2cm kunyit hidup
2cmb tempoyak
1btg serai

Cara2 :
a. satukan ikan, air, tempoyak, daun kesom dan bahan kisar dalam periuk.
b. masak hingga mendidih dan kacau sesekala
c. perlahankan api, masukkan santan, gula dan garam. Kacau perlahan sampai mendidih.
d. bila ikan dah masak, tutup api, senduk nasi...ko makan dgn nyaman di situ. lagi aman, bila intan payung tgh tidur..hahaha

futnot : no lunch deliver today. tukang masak dan tukang antar, tak sihat. :(

2 ulasan:

adda syuhada berkata...

mak aiiii..sedapnya..dah lama xmakan gulai tempoyak...

Unknown berkata...

Adda - try jgn tak terai. yang ni super senang. sumer pakat campak2 dalam periuk..tau2 dah masak. heheheh

CN2S SHOPPE