26 Mac 2013

Aku Dia & Cinta : Lunch - Mee Hokkien

sepatutnya ada satu lagi aksesori - telur rebus..tapi aku tak letak. sbb ari ni aku taknak makan telur...

Hari ni lunch box untuk anak buah aku, Mee Hokkien...

Aku makan sket je as for bekfas pagi tadi. Alhamdulillah, sedap kuah dia. manis2 udang gitu. kalau guna udang fresh lagi sedap rasanya.

T-rex lak, nak makan balik nanti katanya. Belen lagi, aku tapau 3 bungkus antar rumah mil. Tinggal belen sekit, aku tinggalkan kat zaheen - kot dia bangun nanti dia nak makan. tapi selalu dia mintak asyik yemak (nasi lemak).

Ok lah...aku nak masak lunch dah ni, tak leh merapu lama2..so cio resepi kat bawah yee... :

Resepi Hokkien Mee
Sumber : Athirah


Bahan-bahan ( 8 orang )

  • 2 bungkus mee kuning
  • bahan untuk campurkan didlm mee: tauge sayur kangkong beli dlm seikat bawang goreng telur 4 biji (rebus)
  • 1kg udang sederhana (kopek asingkan isi dan kulit)
  • 4 ulas bawang putih(ketuk-ketukan)
  • 4 biji bawang besar (kisarkan)
  • 1 senduk cili kisar (terpulang pada masing2 kalau nak pedas..
  • gula batu sedikit..
  • tauge
  • seikat sayur kangkong
  • bawang goreng
  • 4 biji telur rebus

Cara-cara

  1. Asingkan udang dari kulit.cucikan kulit tersebut dan direbus.air jangan dibuang..
  2. ambil kulit yg direbus tadi kisarkan dgn sedikit air..kisar sampai hancur..
  3. Panaskan minyak,tumiskan cili kisar tadi sehingga pecah minyak dan masukkan sekali bwg putih td..lepas itu baru masukkan bawang merah kisar..kalu tak nak masukkan bwg merah pun boleh gak tp kalau masukkan baru rasa power sikit..
  4. Bila dan pecah minyak barulah dimasukkan kulit udang yg dikisar tadi...bagi bau ea naik dan masukkan air rebusan td dan tambah sedikit air biasa mengikut kepekatan yg diingini ..selalunya hokkien mee nih tak cair tak pekat,,tp kalau u all nak ea pekat masukkan sedikit bancuhan tpg jagung...
  5. Akhir sekali masukan gula secukupnya..terpulanglah kalo nak manis ke tak hokkien mee nih mesti ada rasa manis sikit..masukkan lah garam dan pak ajinomoto...petua kalo nak hokkien mee nih sedap masukkan gula batu dalam seketul sederhana kecik kalo nak hirup ea masa tarik tu ssyrrrruuuup baru rasa power gilerrrrr... tentu u all tertanya isi udang nak buat ape..ok isi nya kita tumiskan dgn sedikit miyak sehingga kemerahan dan asingkan.air tumis tu td boleh dimasukkan kedalam kuah tadi..... kuah pun siap..celurlah mee.sayur kangkong...seperti bisa....telur pun kena rebus..
  6. SAMBAL UNTUK MAKANNYA PULAK: tumis cili kisar dan masukkan sikit kicap cair dan aji... sambal ini untuk diletakkan didlm mee yg nak dimakan nanti... selamat mencuba..

Futnot : aku tak buat sambal. Tapi resepi ni memang sedap. buat terus jadi gitu...korang pun cuba2 lah ye...


Tiada ulasan:

CN2S SHOPPE